Podróż poza granice Europy wiąże się z dodatkowymi utrudnieniami, szczególne wytyczne dotyczą przewożenia artykułów spożywczych. Nie musicie się o nic martwić, wszystkie informacje znajdziecie Państwo w poniższym artykule...
Procedura celna w Szwajcarii
Podróżując busem do Szwajcarii musimy skupić się na tym, że przekraczamy granicę Europy, co wiąże się z pewnymi procedurami i ograniczeniami. Nie należy się jednak tego obawiać, w teori może to wydawać się nieco groźne/skomplikowane jednak nie trzeba się o nic martwić i wystarczy dostosować się do zalecanych przepisów aby odprawa przebiegła spokojnie.
Co możemy a czego nie powinniśmy wwozić do Szwajcarii
Ograniczenia dotyczą praktycznie wszystkiego, dlatego warto zapoznać się z naszą listą przy kolejnym pakowaniu.
- 1 kg mięsa i wyrobów mięsnych na osobę ( szynki, mięso, kiełbasa)
- 5 kg oleju, margaryny
- 1 kg masła
- 1 litr alkoholu powyżej 18% (wódka, likiery) powyżej 17 roku życia
- papierosy 250 sztuk na osobę powyżej 17 roku życia albo 250 gram. tytoniu
- 5 litrów alkoholu 18% (piwo, wino) powyżej 17 lat
- 25 litra rezerwowej benzyny w dodatkowym kanistrze.do 10 tysięcy Euro w gotówce na osobę (polecamy mieć potwierdzenie, np. z banku)
Jeśli chcemy przewieźć większą ilość któregoś z produktów musimy zgłosić to na granicy a następnie uiścić dodatkową opłatę, która wynosi odpowiednio:
- 25 rapa za jednego papierosa
- 17 CHF za każdy dodatkowy kg mięsa
- 16 CHF za każdy dodatkowy kg masła i śmietany
- 15 CHF za każdy dodatkowy litr alkoholu powyżej 18%
Nie zgłoszenie przewożenia większej ilości produktów wiąże się z karą oraz opłatą celną.